Ako farebne zladiť podlahu s nábytkom a doplnkami?

Moderné bývanie má byť harmonické, pre čo najefektívnejšie zútulnenie priestorov pracujeme s materiálmi a farbami, ktorým to spolu ladí. Interiér môžeme prežiariť maximálne „v troch stupňoch“, vyhýbame sa odtieňom jednej a taktiež sa nechceme unudiť pri samých neutrálnych. Ako je to teda s harmóniou farieb a nadväznosťou medzi podlahou a hlavnými kusmi nábytku?

Farebnosť nábytku a doplnkov

Nie je to pravidlom, ale spolupráca farieb a ich odtieňov sa najlepšie prejaví v hlavnej spoločenskej miestnosti. Obývačky majú niekoľko samostatných zón, vyznačujú sa vyšším a masívnejším nábytkom, doplnkami a technológiou. Hra svetiel a farieb pôsobí na našu emočnú pohodu, skvalitňuje komunikáciu a relax.

Ani v rušivom, neútulnom prostredí nemusíte začať s výmenou nábytku a pretrieďovaním doplnkov. Po tom, ako sa rozhodnete pre konkrétny štýl miestnosti, naštudujte si jeho dominantné farby a odporúčané usporiadanie nábytku. Samé to stačiť nebude, je tu ešte jedna dominanta, respektíve konštanta!

Podlahy v miestnostiach sú záležitosťou na celú obytnú plochu (alebo aspoň na jej väčšiu časť), sú neustále zaťažované, pracuje sa s nimi oveľa dlhšie a náročnejšie, ako pri presúvaní alebo výmene nábytku pre originálnejšie vyznenie. Podlahy patria k náchylnejším na znečistenie, čo značne ovplyvňuje vizuálny efekt daného prostredia.

 komoda Woodman Avon Standard

Všeobecné pravidlá farebnej harmónie v interiéroch 


Podlahám však nemožno odoprieť, že sú dominantné a pri uložení nábytku a sedacích súprav sa ich pôsobenie vzájomne ovplyvňuje. Podlahám a nábytku to úžasne ladí pri čo najautentickejších odtieňoch a lesku. Prírodné farby a motívy sú tým najlepším riešením, ako „nás nerušiť“.

Realistické povrchy nemusia vyhovovať každému, a tak sa zameriame na jednu neutrálnu farbu, nadviažeme max. dvomi jasnejšími farbami (napr. zelenú a modrú, nikdy nie v kontrastnom páre) zo základného spektra a nakoniec sa vyhráme s jednou zvýrazňujúcou, ideálne len na menších doplnkoch (môže ísť o oranžovú, žltú, ale len 10-15 % z celkového zastúpenia farieb v miestnosti). Pre útulné a pokojné prostredie by sme nemali vyberať ako dominantné farby s najväčším zastúpením silno kontrastné odtiene napr. oranžovej s fialovou.

Aký je váš vizuálny zámer v miestnosti?

Ak je výber farieb požiadavkou štýlu, tak na podlahách z tvrdého a tmavšieho dreva nachádzame masívny kovový nábytok pre priemyselný štýl. Kov na nábytku je jemný a detailný, podlaha o niečo svetlejšia, teda vaším zámerom môže byť rustikálny štýl.

V našich interiéroch sa len výnimočne stretávame s podlahou v čiernej vo vysokom lesku. Je žiadanou v moderných luxusných apartmánoch, typická pre pánsky interiérový štýl. Tu však opatrne vyberáme farby nábytku a ku kontrastu môžu prispieť aj nesprávne zvolené odtiene stropu. Vôbec sa neobmedzujte bielou a šedou, svetlé hnedé a žlté odtiene ešte viac zvýraznia vaše luxusné bývanie.


knižnica BELLAMY Lotta | 2-dverová šatníková skriňa BELLAMY Lotta | detská postieľka so zásuvkou BELLAMY Lotta

Od kontrastu ku kontrastu?

Komu sa nepáči čierna, tak vyhľadáva svieži a nadčasový charakter bielych podláh. Sú výrazom škandinávskeho a minimalistického štýlu. Odporúčame rovnako svetlé voliť farby stien a stropu, no pri nábytku vyberáme min. o 2 odtiene tmavšie. Priestor sa opticky zväčší a zároveň nepôsobí monotónne.

Pozor, pri tmavých hnedých podlahách tento „živý“, prírodný vizuál nezatieňujeme ešte niekoľkými ďalšími tmavými farbami . Miestnosť sa opticky zmenší a pri nedostatku prirodzeného svetla sa v nej strácame. Skvelou voľbou k tmavej podlahe je biely nábytok vo vysokom lesku, červené alebo sýtožlté doplnky.

 

Dizajnovy nabytok Banner