7 dôvodov, prečo si vybrať trendové vintage koberce

Aj zástancovia moderného štýlu sa v jednom momente presýtia tej všakovakej dokonalosti. Čoraz viac sa žiadaným stáva práve vintage štýl.

Aj zástancovia moderného štýlu sa v jednom momente presýtia tej všakovakej dokonalosti. Čoraz viac sa žiadaným stáva práve vintage štýl. Svojich priaznivcov už má aj v interiérovom dizajne, a to aj na tých najmenších plochách pre bytový textil a doplnky. Je ho cítiť takmer všade a vôbec nie je ani náročné vybrať si z krásnych a funkčných modelov. Dnes vám predstavíme jedinečné vintage koberce vhodné do každej miestnosti.
Typické znaky vintage bytového textilu (vrátene kobercov) sú tieto:
 
Vintage koberec Louis De Poortere Medallion 8261 Pink Flash

Dobovosť

Vintage štýl sa zameriava na výber textílií a doplnkov približne z prvej polovice 20. storočia. Môžete vyplniť priestor v izbe či už novinkami na trhu v snahe maximalizovať podobu starších modelov, alebo sebavedomo použiť historické, rekonštruované kúsky. Vyznačujú sa dlhou životnosťou a jedinečným zážitkovým akcentom.

Mágia, nostalgia až živé spomienky

Týmto nadväzujeme na vyššie spomínaný zážitkový akcent. Áno, aj koberce vo vintage štýle by mali akoby prerozprávať istý príbeh a opäť ho celý prežívať so všetkou paletou emócií. Mnohí sa tak v spomienkach vraciame k svojim starým rodičom na vidiek, kde sme koberce nenachádzali len na podlahe, ale v menšom prevedení aj na stenách. Plnili významnú dekoračnú funkciu a neraz na nich boli vyobrazené významné historické udalosti.

Pozor, vintage štýl nemusí podporovať len romantickú, uvoľnenú atmosféru. Je zmesou rôznych prírodných farieb, ktoré vytvárajú koláž mágie a mnohých neopísateľných pocitov. Vintage štýl nie je totiž prvoplánový, a to je práve tým, čo nás na ňom fascinuje a máme chuť spoznávať ho. Abstrakcia je jeho ďalším synonymom, aj keď má vychádzať z konkrétnych príbehov.


Louis De Poortere Mad Men Fahrenheit 8877 Polar Vortex

Louis De Poortere Mad Men Fahrenheit 8877 Polar Vortex

Nedokonalosť 

pretrváva vo svojich prirodzených a nespochybniteľných vlastnostiach. Práve táto črta mu nedovoľuje nechať sa jednoducho oblafnúť reklamným svetom ani konkurenciou. Je jedinečným klenotom, priam úkazom v opotrebovanom vzhľade, či už s poškodeniami na patchwork modeloch, s povytrhávanými vlasmi alebo v tmavošedom vzhľade, no pri vysokolesklej a kvalitnej priadzi.

Prvky zlučiteľné s prírodou 

aj keď na mnohých kúskoch bádať zub času, v interiérovom nábytkovom dizajne vyhráva masívne drevo a v bytovom textile sú to najmä umiernené, nevtieravé pastelové tóny na ľanových, bavlnených, hodvábnych či kožených materiáloch. Ideálny je mix farieb v kombinácii so zemitými odtieňmi. Najviac sa vo vintage štýle usadili tóny modrej, žltej, oranžovej, ale aj zelenej.
 

Louis De Poortere Atlantic Monetti Nenuphar Bronze 9118

 Louis De Poortere Atlantic Monetti Nenuphar Bronze 9118

Okamžite zapasuje aj u vás doma

 to aj v prípade, že preferujete úplne iný štýl. Je to stará škola umenia, ktorá na to, aby vynikla, potrebuje zátišie nielen starých, ale aj nových kúskov. Viete takto použiť napríklad vintage koberec pod jedálensky stôl v luxusnej, presklenej kuchyni. Dáva teda nespočetné možnosti, ako vďaka svojim kvalitám nadviazať na už jestvujúce dizajnérske zásady.

Je osobný, s výraznou citovou väzbou 

vintage štýl tvoria aj tie doplnky, ktoré si necháte po svojich starých rodičoch a každým pohľadom či dotykom vám ich pripomenú. Čo viac dokáže spĺňať túto funkciu, ak nie koberec? Dotýkame sa ho každým krokom a taktiež nie je náročné zrenovovať ho. V každom sofistikovanom prechode medzi farbami máte možnosť vyčítať z neho iný príbeh.

Louis De Poortere Atlantic Streaks 8718 Long Island Blue
 Louis De Poortere Atlantic Streaks 8718 Long Island Blue

Inšpirované „učebnicou“ dobrého vintage štýlu

 Louis De Poortere Palazzo Da Mosto Contarini White 9107

Louis De Poortere Palazzo Da Mosto Contarini White 9107

Vintage koberce najčastejšie skrášľuje paleta orientálnych a kvetinových ornamentov, ktorou chcú výrobcovia pripomenúť väzbu s (idylickou) prírodou. Aj tej sa postupom času dostáva viac pozornosti vďaka mnohým bizarným až šialeným (mad) efektom. Zapáčil sa vám? Bez pochýb mu nájdite miesto aj u seba doma!

 vintage koberce banner