Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Ako vybrať správne svietidlo pre váš domov?

Pripravili sme zoznam najdôležitejších zásad, ktorých sa treba dodržať pri výbere svietidla pre váš domov.

Punc dokonalosti bezpochyby dodajú vášmu interiéru aj svietidlá od renomovaných značiek. Na trhu je ich nespočetné množstvo a aby ste sa v ponuke jednoducho zorientovali, prinášame vám zoznam najdôležitejších zásad o svietidlách pre celý interiér. Vyberáme si ich nielen podľa vlastného gusta, ale najmä podľa účelu, rozmerov a frekvencie využívania danej miestnosti. Mnoho ďalších zaujímavostí sa dozviete už v tomto článku.

Tipy pre výber svietidla

Najviac využívanou miestnosťou azda v každej domácnosti je obývačka. Počas dňa nám slúži na mnoho rôznych aktivít a každá z nich si vyžaduje inú intenzitu osvetlenia. Nie je správne zotrvať po celý deň len pri tlmenom, ostrom, studenom alebo veľmi teplom svetle. Zbytočne si takto zaťažujeme zrak, oberáme sa o komfort a mnohokrát práve nesprávny výber osvetlenia narúša dizajn nášho interiéru.
 
závesné svietidlo MOOD SELECTION Gipsum


Užívateľom zdôrazňujeme, že najlepším a najzdravším variantom je prirodzené svetlo. Počas slnečných jarných a letných dní ho preto využívajme na maximum. Prispôsobme tomu aj umiestnenie nábytku a rôznych doplnkov. Okná by nemali po stranách prekrývať žiadne komody, skrine ani kreslá. Tým chceme naznačiť, že najdôležitejším kritériom je zdroj osvetlenia a jeho intenzita.

Náš tip – každý typ svietidiel má iný údaj o svetelnom toku, ktorý sa uvádza v lúmenoch (lm). Najväčšiu silu osvetlenia potrebujeme stropných svietidlách v našich obývacích miestnostiach. Naopak, tie najmenšie údaje nájdete pri dekoračnom svetle a stolových lampách na čítanie.
Praktickou pomôckou, ako si pri svietidlách bez uvedenej hodnoty (v lúmenoch) viete odporúčanú intenzitu sami vypočítať, je vychádzať z rozmerov danej miestnosti. Výmeru izby (v m2) vynásobíte hodnotou intenzity v luxoch (lx). Výsledok však vypovedá o svetelnom toku len orientačne. Totiž aj pre každú inú činnosť potrebujeme svietidlo iného toku.

Svietidlo do obývačky

závesné svietidlo MOOD SELECTION Monako
 
Obývačka je teda najviac vyťaženou miestnosťou počas dňa. Rozhodne vám v nej nebude stačiť len jeden svetelný zdroj. Nepísaným, ale často aj nesprávnym pravidlom je umiestňovať centrálne stropné svietidlo tak, aby sa svetlo odrážalo najintenzívnejšie doprostred miestnosti. Vhodné je to len za predpokladu, že hlavné súčasti izby máte umiestnené takisto v „centre diania“. Hovoríme teda o konferenčnom stolíku a sedačke.

ExtraTip od nás je využiť silu centrálneho osvetlenia, respektíve kombinovať ju so stojacími a nástennými svietidlami. Výhodou je, že ich možno nasmerovať rôznymi smermi, jednoducho sa nimi manipuluje a v prípade samostatne stojacích nie je vôbec náročné ani premiestňovanie po miestnosti.
Vyberte si aspoň z dvoch modelov, jedno viac a druhé menej tlmené. Tak ich bez problémov použijete aj cez deň, ale aj pri večernom sledovaní televízie. Sú ideálnou voľbou do menších obývačiek, respektíve do takých, ktoré majú viac samostatných zón (priestor na sedenie, počas spánku, počas pracovného home office režimu a pod).
 
 
závesné svietidlo MOOD SELECTION Socho
 

Aktuálne sa vo viacerých domácnosť riešilo využitie obývačky ako pracovne alebo vytvorenia útulného priestoru na štúdium a prípravu domácich úloh. Počas nepriazne počasia a slabej intenzity slnečného svetla je možné používať aj počas dňa nástenné svietidlo, a to do 300 lx.
Pozor, ak si nedokážete odoprieť lúštenie krížoviek, písanie za šera alebo rôzne ručné práce, čo najskôr si do svojho pracovného kútika zaobstarajte aj vkusné stolové lampičky. Nezaberajú veľa priestoru, ale dokážu svetlo rozptýliť presne tam, kde ho v danom okamihu najviac potrebujete. Okrem nich sú skvelým tipom aj svietidlá s kĺbovým ramenom. Vaša pracovná plocha je tak dokonale osvetlená, pričom ostatných v izbe vôbec nevyrušujete.
 
závesné svietidlo Famlight Ceylon S Black Gray

Svietidlo do spálne

Predpokladáme, že vo vašej spálni nie sú tucty nevhodných nábytkových zostáv, doplnkov ani elektroniky. Každá spálňa nám má slúžiť na večerný a nočný spánok, poprípade kratší relax pri knihe. Najlepší komfort prináša mäkké, menej teplé svietenie. Ideálnym tipom sú závesné svietidlá na zdôraznenie farebne harmonického interiéru.


závesné svietidlo MOOD SELECTION Industryal Concrete


Práve o harmóniu farieb vás môže v spálni oberať veľká šatníková skriňa alebo robustné zrkadlá. Za takých podmienok si musíte dopriať intenzívnejšie biele osvetlenie s hodnotou do 6000 K. Ak máte pri sebe v spálni aj malé deti, dobrou pomôckou sú tienidlá, alebo dekoračné LED pásiky či bodové svetlá pre pokojnejšiu atmosféru.

Svietidlo do kuchyne

 závesné svietidlo MOOD SELECTION Faktory


Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, aj výber vhodného osvetlenia do kuchyne je dosť náročný. V bežnej domácnosti v nej máme mnoho pracovných zón, a aj pri skladovaní a v úložných skrinkách si potrebujeme lepšie posvietiť. Precízne si vyberajte mäkšie, o niečo chladnejšie osvetlenie počas bežných prác. Odporúčame buď bodové modely, alebo LED pásiky. Dôležitou súčasťou každej kuchyne je jedálenský stôl, nad ktorým pre pohodlnosť počas stolovania odporúčame napríklad luxusnejšie závesné svietidlá s teplejším osvetlením (do 2400 K).

Svietidlo do predsiene

Oveľa menšie starostí počas prechodov detí, ale aj starších členov v domácnosti budete mať pri voľbe jednoduchých nástenných modelov s pohybovým čidlom. Dobrou pomôckou sú aj orientačné svietidlá alebo jemné tlmené LED diódy pri schodisku či priamo ako centrálne osvetlenie predsiene.

Svietidlo do kúpeľne a WC

Aj v tej najútulnejšej kúpeľni taktiež prihliadame pri výbere osvetlenia na jej rôzne zóny. V tesnej blízkosti zrkadiel sa riadime rovnakou zásadou, ako sme vyššie uvádzali pri priestoroch spálne. Vhodné je biele svetlo. Na iné účely používame skôr mäkké žlté svetlo.

Tip na záver

V detských izbách vyberajte konkrétny typ osvetlenia podľa jednotlivých zón (podobne ako v obývačke). Dieťa miestnosť využíva na hranie, večerný odpočinok, ale aj na štúdium. Každej aktivite prispôsobujeme inú silu osvetlenia. nepodceňujme najmä osvetlenie na večer a cez noc.
Deti je najlepšie učiť len zaspávať, nie po celú noc spať pri svetle. Praktickým sprievodcom na nočných potulkách na WC či k rodičom sú pre ne jednoduché stolové lampičky alebo lampy s klip modulom.

 Svietidla banner