Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Ideálna študentská izba: toto sú pravidlá na ktoré nesmiete zabudnúť

Vytvoriť príjemné prostredie na štúdium, oddych a aj záujmy je náročnejšie s pribúdajúcim vekom dieťaťa.

Pre menších školopovinných je zmena nábytku, doplnkov a kúpa nových potrieb k učeniu fascinujúca, tešia sa na nový „vlastný“ priestor, ktorý súvisí s ďalšou etapou v ich živote. Požiadavky dospievajúcich detí už vyplývajú z aktuálnych trendov, životného štýlu, ktorý preferujú a k akému štúdiu inklinujú. V tomto blogu prinášame všeobecné tipy pre bezpečné a pohodlné študentské izby v každom veku!

3 základné zóny

Odporúčame, aby ste vytvorili neutrálne, ale vkusné prostredie bez ohľadu na to, či ide o dievčenskú alebo chlapčenskú izbu. Vyhýbajte sa extrémnym ružovým či tmavomodrým odtieňom – ak máte rozhodujúce slovo vy (ako rodič), myslite na to, že dieťa rastie, v izbe bude prijímať ďalšie návštevy a aj svoj vkus najmä v pubertálnom období začne prehodnocovať.

Najdôležitejšia je študentská /pracovná časť

 písací stôl Ragaba Todo

písací stôl Ragaba Todo


Zdôrazňujeme, aby ste si tento priestor nezamieňali, respektíve neprepájali so spoločenskou (oddychovou) zónou. Pri štúdiu umožnite dieťaťu komfortné ergonomické sedenie (s funkciou rastúcej stoličky) za písacím stolíkom pri šírke cca 120 cm. Tento priestor by mal byť zreteľné oddelený, ale dispozične tak, aby na písaciu plochu prenikalo čo najviac prirodzeného svetla.

Nový trend v študentských izbách

 Ragaba Ashme Small Boy

Ragaba Ashme Small Boy


Pozor, trendom posledných sezón je dosiahnuť v izbách čo najviac úložného priestoru – poličky a skrinky obsahuje už samotný písací stolík, a preto zvážte, či okrem základných organizérov sú potrebné aj ďalšie odkladacie priestory. Zakomponujte taký nábytok, ktorým nielenže ušetríte priestor, ale vám poskytne aj ďalšie výhody – napr. komody, šatníkovú skriňu a pod. (max. po jednom kuse).  

Usporiadanie izby

Pri usporiadaní spoločenskej zóny minimalizujte výber na pohodlné sedenie (pre návštevy), u menších detí ponechajte aj koberce s edukatívnym vzorom pre hravé, nenápadné učenie. Pre starších a ich návštevy odporúčame menší konferenčný/príručný stolík na občerstvenie a uloženie svojich osobných vecí.

 usporiadanie detskej izby


Oddychová / spánková zóna – v tejto časti sa kladú najväčšie požiadavky na súkromie a zútulnenie priestoru. Hlavným kusom nábytku je, samozrejme posteľ. Posteľ býva opatrená závesom ako dekoráciou a aj na jasné oddelenie od iných priestorov. Skvelým riešením sú aj vyvýšené postele, pričom takéto vertikálne členenie je úsporné na priestor a lepšie pre dispozičné možnosti v rámci celej izby.
Priestor pod posteľou slúži buď na úložné boxy a skrinky, na menšie usadenie návštev či ako menší hrací kútik. Priestor nad posteľou alebo v jej tesnej blízkosti odporúčame vyplniť dekoráciami a inými „srdcovkami“ vašich študentov.

Tip na záver

 tapeta Mindthegap Other World

tapeta Mindthegap Other World


Bez ohľadu na špecifiká jednotlivých zón pre každú odporúčame dizajnové tapety na kvalitnom vliesovom podklade a v ekologických farbách. Ich výhodou je nielen zútulnenie priestoru, ale v koncepcii študentských izieb napomáhajú ku kreativite, vyjadrení svojho vkusu a pri rozšírení poznatkov. Deti (ale aj rodičia) ocenia ich termoregulačné a protihlukové kvality. Sú základom zdravého moderného bývania rovnako ako celá študentská izba!

 studentska izba banner