Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Ideálna tapeta: toto je návod ako ju vybrať

Tapety v našich domácnostiach rozhodne nehlásia žiadny comeback. Ako funkčný a dekoratívny prvok v jednotlivých miestnostiach sú žiadané už po desaťročia.

Tapety v našich domácnostiach rozhodne nehlásia žiadny comeback. Ako funkčný a dekoratívny prvok v jednotlivých miestnostiach sú žiadané už po desaťročia. Samozrejme, výberom materiálu, farieb a vzoru dokážu pripodobniť istú atmosféru či podporiť konkrétnu náladu. Pomocou tých najmodernejších sa vieme „preniesť v čase“ a určite im nechýba punc elegancie. Viac prezradíme v nasledujúcom texte o výbere najlepších tapiet.

Každým rokom sa zdokonaľujú nielen technologické, ale aj dizajnérske a umelecké postupy. Včera tu ešte neboli, no dnes už sú aj dizajnové tapety v ekologických farbách a vytlačené na kvalitnom vliesovom podklade. Samotná manipulácia, údržba, alebo prípadné odstraňovanie prináša mnoho výhod oproti vinylovým, papierovým či samolepiacim tapetám. Okrem toho sa do vyššej kvality dostávajú aj typické výhody tapiet v domácnosti.

 

 tapeta Lavmi Anyway grey

 

Prečo sa rozhodnúť práve pre tapety?

Steny či už v dome, alebo v byte taktiež starnú. Vplývajú na ne rôzne vibrácie, otrasy, podnebné zmeny, ale aj hospodárska i ekologická situácia v blízkom okolí. To má za následok isté nedostatky na povrchu stien. Práve tapety ich zamaskujú, opticky vyrovnávajú a zútulňujú priestor. Čím z kvalitnejšieho materiálu sú vyrábané, tým si zachovávajú lepšie izolačné a vzdušné vlastnosti. Do istej miery tlmia hluk a neuškodia žiadnemu interiérovému štýlu vo vašej domácnosti.
 

 tapeta Mindthegap The Vision | tapeta Mindthegap Cayo Largo

tapeta Mindthegap The Vision | tapeta Mindthegap Cayo Largo

 

Náš tip – fantázia pri výbere tapiet nepozná hranice a dnes aj preto viete vniesť do interiéru čaro rôznej architektúrykrás vesmíruobľúbeného pop artu, alebo retro štýlu. Vždy však vychádzajte z dispozičných vlastností danej izby a najmä v menších, stiesnených priestoroch sa vyhýbajte nápaditým vzorom, ktoré si vyžadujú raport (napájanie).

tapeta Mindthegap Figs and Dates | tapeta Mindthegap Ma Belle

tapeta Mindthegap Figs and Dates | tapeta Mindthegap Ma Belle                                                               

Tapety – postrach zaneprázdnených domácností? To už viac neplatí pri vkusnej vliesovej textúre!

Tapety majú, žiaľ, tú nevýhodu, že sa im v našich domácnostiach nevenuje toľko pozornosti. Zastreli ich fámy o tom, že sa náročne aplikujú a aj pri akomkoľvek kvalitnom type sa vytvoria „bublinky“ a po čase sa odlepia.
Omyl! Iné kvality získa tapeta so špeciálnymi spevňujúcimi vláknami z buničiny alebo iného odolného textilnému materiálu. Ten dodáva vliesovým tapetám lepšie ochranné väzby pred mechanickým poškodením. Ich nespornou výhodou je aj jednoduché nanášanie už len lepidla na stenu. Ďalej pracujete s mäkkým valčekom a handričkou, pomocou ktorých vytláčate vzduchové bubliny smerom k okraju tapety.


tapeta Lavmi Follow Yellow | tapeta Mindthegap Deco Trellis

tapeta Lavmi Follow Yellow | tapeta Mindthegap Deco Trellis                                                


Na čo však upozorňujeme domácich majstrov, je vplyv vlhkosti v miestnosti na výsledný efekt vliesových tapiet. Pri jej zvýšených hodnotách prebieha nedokonalá polymerácia (lepidlo nezasychá), a tak nimi nedosiahnete požadovaný dekoratívny efekt.

Možnosti umiestnenia vliesových tapiet

Od obývacích izieb ich v rôznych vzoroch môžete nájsť aj v detských izbách, v predsieňach, ba dokonca v kúpeľniach. Výborne prepúšťajú vodné pary, nepodporujú tvorbu plesní, sú odolné voči mastnote a útokom tých najmenších. Ani vy sa už neviete dočkať svojich nových vliesových tapiet?

Tapety banner