Koberce a podlahové kúrenie: Na čo by ste si mali dávať pozor?

Existuje rozšírený mýtus, že v prípade podlahového kúrenia je potrebné zabudnúť na koberce v interiéri.Prezradíme vám, aké koberce sú vhodné pre podlahové kúrenie a ktorým radám by ste mali venovať vašu pozornosť.

Keď sú dni chladnejšie a kratšie, tak radi trávime viacej času v teple našich domovov. Na to aby sme náš dom alebo byt udržali v teple, podlahové kúrenie sa stáva čoraz populárnejšou voľbou. Existuje rozšírený mýtus, že v tomto prípade je potrebné zabudnúť na koberce v interiéri. Prezradíme vám, aké koberce sú vhodné pre podlahové kúrenie a ktorým radám by ste mali venovať vašu pozornosť.

Koberce a podlahové kúrenie

Aby sme pochopili, prečo nie je použitie koberca alebo položenie celoizbového koberca vždy v súlade s použitím podlahového kúrenia musíme najskôr pochopiť a zistiť ako funguje podlahové kúrenie.

Klasické podlahové kúrenie je poháňané okruhom teplej vody a funguje na princípe tepelného vyžarovania, ktoré sa rozvádza cez podlahu. Pri tomto type vyhrievania sa priestor vykuruje iným spôsobom, ako je to u radiátora a priestor sa vyhrieva rovnomerne pozdĺž celej plochy podlahy.
Aby sme zamedzili zbytočne vysokým nákladom na teplo je potrebné použiť podlahu, ktorá je najvhodnejšia pre použitie s podlahovým kúrením.

Korkové podlahy a podlaha z kobercov je preto menej vhodná pre použitie podlahového kúrenia. Naproti tomu dobrou voľbou sú tu liate podlahy, lebo najlepšie prepúšťajú odovzdané teplo. Avšak liate podlahy často pôsobia chladno a nie vždy sa hodia k zvyšku zariadenia. Dobre umiestnené kusové koberce však môžu tomuto chladu zabrániť, lebo potierajú celkový obraz priestoru a dodávajú mu útulnosť.

 koberec a podlahocve kurenie


Vykurovanie prostredníctvom podlahového kúrenia si vyžaduje trochu trpezlivosti a trvá trochu dlhšie ako bežným radiátorom, preto by sa s ním malo začať s dostatočným časovým predstihom. Vykurovanie podlahovým kúrením by taktiež malo byť nepretržité, teda je to odlišný spôsob vykurovania ako pri bežnom vykurovaní, kde sa vykurovanie môže v krátkom čase zapnúť a vypnúť. Myslíte si teraz, že neustále vykurovanie so sebou prinesie aj vyššie prevádzkové náklady? Neustále kúrenie by malo týmto vyšším nákladom práve zabrániť.

Neustále regulovanie vykurovania pri radiátore znamená vyššiu spotrebu energie, a preto aj vyššie náklady. Veľkou výhodou podlahového kúrenia je to, že ako na jednej strane dlhšie trvá kým sa priestor vykúri, tak aj dlhšie trvá než zase vychladne, lebo sa v ňom dlhšie udržuje teplo.
Podlahové kúrenie má však aj ďalšie výhody. Jednou z výhod je, že sa teplo v miestnosti rozloží rovnomerne a nie je vidieť žiadne radiátory. Za ďalšie zabezpečuje v priestore príjemnú klímu a je vhodné pre alergikov.

Aké koberce použiť na podlahové kúrenie?

Sťahujete sa do bytu s podlahovým kúrením a neviete či naň môžete položiť váš koberec? Aby ste si boli istý skontrolujte či má koberec symbol “vhodné pre podlahové kúrenie”. Či už preferujete koberec z prírodného alebo umelého vlákna, existuje množstvo kobercov, ktoré môžete použiť pri podlahovom kúrení.

Najideálnejšie sú koberce z juty a sisalu, lebo sú plocho tkané a dobre prepúšťajú teplo. Zároveň sú koberce z týchto materiálov pevné a jednoducho sa udržujú.
Pri kombinácii podlahového kúrenia s kobercom by ste mali siahnuť radšej po koberci s krátkym vlasom, alebo ešte lepšie po plocho tkaných kobercoch.

Lepšie cez ne preniká teplo ako cez koberce s dlhým vlasom, ktoré vďaka svojej väčšej výške prienik tepla utlmujú a preto si vyžadujú zvýšenie vykurovania.

Koberce vhodné na podlahové kúrenie

Koberce vhodné na podlahové kúrenie

Ak chcete vo svojej domácnosti pokladať koberce, tak nezaváži iba materiál z ktorého je koberec zhotovený a výška podlahy, ale dôležitá je aj veľkosť koberca. V zásade platí: čím je menšia plocha na ktorú položíte koberce, tým lepšie. Veľkoplošné koberce alebo celopodlahové koberce horšie prepúšťajú teplo, čo znamená, že musíte viac kúriť.

Vyberte si preto menší koberec, ktorý vhodne umiestnite a stane sa tak dekoráciou v akejkoľvek miestnosti.

V prípade, že nemáte žiadne podlahové kúrenie, tak si v pohode môžete vychutnávať hrejivú schopnosť vášho koberca. Tu sa výberu kobercov nekladú žiadne medze. Nohy v teple a obzvlášť jemný pocit pri chôdzi v tomto prípade garantujú koberce s vysokým vlasom, ako je sú napríklad Shaggy koberce.