Showroom R1 centrum Bratislava 28/3/24 - otvorený 10:30 - 16:00

Spálňa, v ktorej dominuje minimalizmus: Vieme, ako na to!

Minimalistické spálne sú vzdušné, presvetlené a čisté. Sú dôkazom, že v jednoduchosti je krása a aj harmónia.

Minimalistické spálne sú vzdušné, presvetlené a čisté. Sú dôkazom, že v jednoduchosti je krása a aj harmónia. Uplatňujú sa v nich len tie prvky, ktoré sú ozaj nevyhnutné pre náš oddych a nočný spánok. Nič viac v spálňach ani nepotrebujeme. Minimalizmus je tu úplne na mieste a nás teší, že vám pri tom môžeme aspoň takto asistovať!

Minimalizmus je hrou na skromných, ale absolútne praktických. Jeho podstata nespočíva vo vyhadzovaní nábytku, dekorácií ani v potláčaní zmyslov pre detail a farby. Všetko si tu môžete dovoliť, len v tej vhodnej intenzite. Vlastne, takto náročný je v skutočnosti minimalizmus ako interiérový štýl.

 

Centrom každej spálne – no predsa posteľ!

 Postel Belavio


Na ničom lepšie než na manželskej posteli sa „nevyhráme“ ani pri uplatňovaní minimalistických línií. Je ústredným nábytkom všetkých spální. Zameriavame sa pritom na jej funkčnosť, ktorú podporíme pevnou konštrukciou postele. Výhodou sú masívne prírodné materiály, ktoré v sebe (nenápadne) ukrývajú dostatok úložného priestoru. Či už ide o klasický výsuvný, alebo variabilné zostavy, majú si zachovať univerzálny charakter a minimum údržby.

Pozor, čím viac pozornosti venujete multifunkčnosti odkladacieho priestoru, tým jednoduchší rám posteľ potrebuje. Doprajte si ho len ako príjemnú opierku hlavy a chrbta, nech nepúta výraznými vzormi ani osvetlením.

V akých farbách? Vo všetkých odtieňoch dreveného masívu, alebo nech vám slúži ako skvelý podklad pre ďalšie prvky. Vhodné sú odtiene hnedej, kontrast bielej a čiernej alebo ich oživíte detailmi na posteľných obliečkach. Vkusne zapôsobí aj čipka, ručne vyšívané ornamenty, ale veľmi umiernene!

Ako minimalisticky vyplniť priestor za/nad posteľou?

 

 Mood obrazy


Tu sa azda najviac preukáže váš cit pre detail. Aby ste neskĺzli k iným štýlom, napríklad k priemyselnému alebo modernému, vyberte si vždy len jednu dekoráciu alebo tapetu, ktorú takmer „nevidieť.“ Odporúčame z tých, ktoré si zachovávajú priedušnosť, miestnosť nezaťažujú PVC ani ťažkými kovmi. Sú to prvky, ktoré naozaj zaberajú minimum miesta, a tak úžasnú výpovednú hodnotu prinášajú!

 

Nábytok, aký len nevyhnutne potrebujete

Nočný stolík Ragaba diamond

       nočný stolík Ragaba diamond

 

To je ďalším základným pravidlom minimalistických spální. Iným je to, že nábytok nemá byť tesne pri posteli (okrem nočného stolíka). Priestor na malej ploche bude zbytočne preplnený a neusporiadaný. Ideálne sú komodykonzolové stoly alebo iná súprava políc. Nábytok nemá prekrývať väčšiu časť stien, použite len po 1 až 2 kusoch s multifunkčným využitím.

Osvetlenie a koberce

Stavte na kúzlo prirodzeného svetla a to maximálne znásobte! Okná nech prekrývajú záclony, ale priesvitné a kratšie. Ideálne je to bez nich, no nie každému sa takto zdajú spálne vkusné. Zvážte výber stojacich svietidiel, minimálny efekt podporí nástenné svietidlo alebo stolová lampa. Nekombinujte viacero typov, ani vo výrazných efektoch.

ExtraTip – koberec v minimalistickom štýle má kopírovať buď odtiene podlahy, alebo byť pokračovaním nábytku, ktorý je najbližšie. Z farebných kombinácií si vyberte len jednu dominantnú a koberec nech slúži svojmu účelu – poskytnúť hrejivé teplo a komfort svojim užívateľom.

 

 Spalna Banner