Ako vybrať tú najlepšiu sedačku?

Sedačka je jedným z najviac viditeľných kúskov nábytku a miestom, kde trávime množstvo času. Jej výber by mal preto byť premyslený do detailov.

Aký rozmer sedačky je vhodný?

 ako vybrat sedacku animacia
 
Základným pravidlom je, že každý člen domácnosti by mal mať minimálne 50 cm šírky priestoru na sedenie. Zároveň treba pamätať na to, že na sedačke si radi občas zdriemneme a preto by mala mať dostatočnú plochu aj na relax. Sedačka by mala zapadať do celého konceptu interiéru a nemala by byť ozrutou, ktorú treba obchádzať. Ak si neviete predstaviť, ako budú jej rozmery v priestore vyzerať a koľko miesta v izbe zaberie, skúste použiť papierovú lepiacu pásku a nalepte na podlahu pôdorys sedačky.

Akú zvoliť konštrukciu?


V zásade platí, že kvalitná sedačka by mala mať kostru z tvrdého masívneho dreva. Zároveň výplňový materiál peny s vysokou hustotou, ktorá zabezpečí, že sa sedačka ľahko nepresedí. Modely s vysokou kvalitou majú vo výplňových materiáloch okrem PUR pien použité aj pamäťové peny, či prírodné perie.

Potrebujeme naozaj sedačku s rozkladom a úložným priestorom?

 sedacka s uloznym priestorom animacia


Tento typ sedačiek je populárny hlavne u slovenských zákazníkov nakoľko často nahradzuje funkciu hosťovskej izby pre návštevy. Avšak každé pozitívum má aj svoju negatívnu stránku. Sedačky vybavené rozkladom sú z dôvodu konštrukčných špecifík menej komfortné. Jednoducho mechanizmus rozkladu uberá na komforte sedenia. Preto je otázka na mieste, chcete sedačku na pohodlné sedenie, alebo na spánok?

Aký tvar sedačky zvoliť?

 sedačka Anabelle | sedačka Moon | sedačka Belavio

sedačka Anabelle | sedačka Moon | sedačka Belavio

U nás sú obľúbené hlavne sedačky v tvare L, ktoré sa zmestia do bytových interiérov a zároveň poskytujú komfort pre príležitostné spanie. Okrem týchto sú najčastejšími rovné zostavy 3-pohoviek či 2-pohoviek a sedačky v tvare U. Netreba zabúdať ani na správny výber výšky chrbtovej časti. Moderné sedačky s nízky chrbtom síce vyzerajú imidžovo a moderne, avšak po čase je sedenie na nich nepohodlné.

Látka alebo koža?

 ako vybrat sedacku animacia meryl streep


Tak ako pri plánovaní kuchyne je dôležité vybrať ideálny kuchynský drez či vnútorné vybavenie skriniek aj táto otázka je často o preferenciách kupujúceho. Koža je jednoduchšia na údržbu, ma väčšiu životnosť a nepodlieha módnym trendom. Jej negatívom je chlad v zime a teplo v lete, ktoré pociťujú jej používatelia, preto často skončí kožená sedačka prekrytá dekou.
Pri výbere látky zas treba zvážiť jej náročnosť na údržbu. Nevyberajte preto napríklad bielu látku do domácnosti s malými deťmi či domácimi maznáčikmi. Dbajte aj na informáciu o oderuvzdornosti tzv. Martindale. Čím je toto číslo vyššie, tým je látka odolnejšia proti opotrebeniu a sedačka vám bude dlhšie slúžiť.

Výber správnej sedačky je trochu alchýmia s ktorou vám radi poradíme a pomôžeme tak, aby ste sa doma potešili novým kúskom, ktorý vám budú nielen všetci závidieť, ale ktorý vám bude dlho a dobre slúžiť.