Návod, ako sa správne starať o koberec

Po zakúpení koberca budete chcieť, aby vyzeral ako nový čo najdlhšie. Tu je niekoľko rád a tipov, ktoré vám pomôžu udržať váš koberec ako nový.

Vysávanie

 vysavanie koberca

Aby ste udržali koberec v dobrom stave, odporúča sa pravidelné vysávanie. Nový koberec vydrží dlhšie a vyzerá lepšie, ak sa pravidelne vysáva. To pomáha predchádzať nečistotám na povrchu koberca, ktoré by mohli preniknúť do tkaniny, kde sa môžu hromadiť a spôsobiť zvýšené opotrebenie.
Koberce, ktoré majú dlhší alebo voľnejší vlas sa neodporúčajú pravidelne vysávať, pretože by to poškodilo tkaninu a spôsobilo nadmerné vypadávanie vláken. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov koberec vyprášte, aby ste uvoľnili akúkoľvek nečistotu a následne mierne vysajte. Neodporúčame používať silné vysávače bez nadstavca, pretože by mohli spôsobiť poškodenie vláken.

Žmolenie

Rovnako ako každý nový sveter, aj koberec je pri používaní náchylný na žmolenie alebo preležanie. Je to kvôli nadmernej kompresii priadze počas procesu výroby koberca. Odporúčame ho preto aktívne vysávať počas prvých mesiacov a problém by mal rýchlo zmiznúť.

Uvoľnené vlákna

Vo výrobnom procese môže niekedy dôjsť k uvoľneniu vlákna, ale nemusíte sa ničoho obávať! Neznamená to, že je koberec neštandardný alebo má chybu. Tento jav sa dá ľahko vyriešiť tak, že jednoducho pomocou nožníc voľný koniec zostrihnite na príslušnú výšku ostatných vláken.

Obliatie koberca a škvrny

Lorena Canals Puffy Love Nude
                                                                    
Lorena Canals Puffy Love Nude
 
K nehodám môže dôjsť najmä v prípade malých detí a domácich miláčikov. Základným pravidlom je konať rýchlo. Vyčistite miesta, kde sa tekutina rozliala čistou bielou handrou alebo papierovou utierkou.
Nikdy koberec nedrhnite, pretože to môže rozšíriť škvrnu. Akonáhle je škvrna suchá, postupujte od vonkajšieho okraja do stredu pomocou špeciálneho čističa kobercov s čistou handričkou. Vyvarujte sa premočeniu postihnutej oblasti, pretože to môže škvrnu rozptýliť. Po očistení odstráňte nadbytočnú vlhkosť papierovou utierkou a nechajte koberec vysušiť.

Protišmykové opatrenia

Ak sa má koberec položiť priamo na hladký povrch ako sú dlaždice alebo drevené podlahy, odporúčame použiť podložku, aby ste zabránili pošmyknutiu koberca keď po ňom prechádzate.

Domáci miláčikovia

 koberec a Domáci miláčikovia

Najlepšie typy kobercov na použitie v domácnosti kde je domáci miláčik sú tie, ktoré sú vyrobené z vlny. Vlna je prírodné vlákno a obsahuje prirodzené množstvo oleja, a preto je nepravdepodobné, že absorbuje maz zvierat vytvárajúci nepríjemné pachy. Všeobecne neodporúčame používať syntetické alebo akrylové koberce v domácnostiach, v ktorých sa nachádza domáci miláčik.

Vhodnosť pre deti

 koberec vhodny pre deti

Pre veľmi malé deti odporúčame vyhnúť sa použitiu kobercov s dlhými vypadávajúcimi vláknami akéhokoľvek druhu a odporúčame akrylové koberce, ktoré majú veľmi sterilnú a stabilnú tkaninu. Výnimku tvoria vlnené koberce, ktoré sú určené pre použitie v detských izbách so špeciálnou konštrukciou a možnosťou prať ich priamo v práčke

Nábytok

Koberec Lorena Canals Braids Soft Vanilla

 
Keď rozmiestňujete váš nábytok je vhodné mať pod nohami nábytku určitú formu ochrany, aby ste zabránili drveniu kobercových vláken. Vyhnite sa použitiu ostrých koliesok alebo úzkych nôh a z času na čas nábytok posuňte. Vytlačené miesta na koberci, ktoré vznikli po nábytku odstránime tak, že ich prekryjeme vlhkou handrou a ľahko prejdeme žehličkou. Následne odstránime handru a koberec prekartáčujeme.

Vyblednutie

K vyblednutiu koberca môže dôjsť keď koberec zostane dlhší čas na slnku, alebo naň pravidelne pôsobia slnečné lúče v interiéri. Tomuto problému sa dá vyhnúť pravidelným otočením koberca z jednej strany na druhú.

Mole

Mole milujú prírodné vlákna a darí sa im v tmavých miestach. Ak chcete koberec ochrániť pred moľami, mali by ste ho pravidelne zdvíhať a otáčať, najmä ak je niektorá jeho časť pod nábytkom. Odporúča sa tiež používať špeciálny nadstavec vysávača ktorý sa dostane do úzkych štrbín. Ak potrebujete váš koberec na dlhší čas uskladniť dbajte na to, aby ste ho zabalili spolu s prostriedkom na odpudzovanie molí.

Znovu žiarivé farby

Zmatnené a zájdené farby, ktoré stratili svoju sýtosť pôsobením prostredia oživíme tak, že koberec pretrieme jemne roztokom vlažnej vody s prídavkom octu.